2018-02-05

"Lavoro in Italia - per stranieri"


Italia, 2018 

   пропозиції            LaVoRo            роботодавців  


Багато хто обізнані з Італією як однією із найпопулярніших країн за місцем відпочинку, добре відомою в усьому світі своїм кліматом й неймовірними пейзажами, а ще історією та архітектурою і вишуканою кухнею. Окрім відпочинку та подорожей, не багатьом відомо, що із за певних умов, в цій країні існує також і ряд можливостей для самореалізації та подолання нових професійних горизонтів. Економічна та демографічна ситуація є доволі напруженою, проте ніхто із політиків не наважується зменшувати високі соціальні стандарти які існують уже впродовж десятків років, а доволі ліберальне ставлення до легалізації емігрантів які попали неофіційним шляхом в Італію (див. sanatoria) так і різного роду квоти на залучення робітників поза межами самої Італії (див. decreti-flussi) сприяють цій ситуації.

Місцеві роботодавці у багатьох випадках раді вам допомогти і не тільки з добрих почуттів, бо пошук нового високопрофесійного працівника обходиться доволі дорого для любого бізнесу, правда вам слід потурбуватися та підтвердити власну кваліфікацію й не тільки власними словами,  також скрізь представники місцевих муніципальних органів завжди знайдуть час щоб проконсультувати вас яким чином легалізувати вашу трудову діяльність офіційно, при тому не порушуючи нормативну Європейську Законодавчу базу так і їхню національну, щоб ви цього досягли в найкращий спосіб для себе.

У агенціях які зайняті працевлаштуванням, у більшості випадків яку б ви не відвідали, вам напрочуд ввічливо запропонують занести чи відправити у їх адресу СV (резюме), якщо вам запропонують додатково пройти психометричне тестування то ваші шанси таким чином подвоїлися як мінімум уже, у випадку коли усе складається на вашу користь то можуть запропонувати відвідати їх повторно щоб пройти ще й тест на профпридатність, чи то у присутності представника роботодавця чи просто вас доставлять до такого якщо існує потреба закрити вакансію на яку ви претендуєте також серед числа інших претендентів. Налаштовуйтеся саме на подібний розвиток подій й наберіться витримки, як не дивно проте більшість займають цілком пасивну позицію через відсутність досвіду й у силу необізнаності зі специфікою роботи кадрових агенцій, тому в першу чергу напрацьовуйте довгострокову комунікацію та діалоги з їх представниками і, як мінімум будьте активними що до нагадування про себе, проте пам'ятайте, що черезмірне акцентування про власні проблеми та бажання їх вирішити за рахунок третьої сторони, усе це приводить у більшості випадків до зворотнього ефекту не на вашу користь, в любому випадку розраховуйте в першу чергу на власну активність й не перекладайте вирішення проблем на інших.


 Основна інформація, або те що воліють
почути саме від Вас в першу чергу :
 
  • вашу трудову біографію детально (береться до уваги кар'єрний ріст тільки за десять останніх років);
  • фізичні данні (багатьох цікавить чи ведете здоровий спосіб життя та які здобутки у цьому);
  • причини відходу з попередньої роботи (бажано доповнити письмовою рекомендацією з попереднього місця трудової діяльності);
  • ваші вимоги до зарплати (самотужки проведіть моніторинг на регіональному рівні, інформацію використовуйте з різних перевірених джерел);
  • кількість годин на тиждень що ви готові працювати (денний та нічний час, практика засвідчує що більшість конфліктів та проблем виникають саме з цього приводу); 
  • оплата праці у вихідні та святкові дні та період календарних відпусток (піднімайте дане питання перед роботодавцем самостійно в кінці вашої співбесіди з першого ж разу). 


Основні сектори в Італії де слід здійснювати пошук вільних вакансії :
  • агропромисловий комплекс;
  • догляд за малолітніми дітьми та за людьми з обмеженими властивостями;
  • хімічна промисловість;
  • мода та дизайн;
  • переробка харчових продуктів;
  • робота з металами (холодна/гаряча); 
  • промислові машини та обладнання;
  • автомобільна галузь;
  • текстильна промисловість;
  • поточні та капітальні ремонти, як доріг так й власне нерухомості .


Окремою темою є літні робочі місця в цій країні, адже вони саме пов'язані із вирощуванням агропромислових культур (в сегменті зайнято до 9% активного населення країни). На півдні Італії досягають як мінімум дворазового вирощування урожаю, тому тут доволі легко знайти роботу увесь час. Сільське господарство ряду із туризмом є вкрай важливим бізнесом в Італії, місцева національна кухня завжди славиться споживанням великої кількості овочів і фруктів та різнотрав'я, як засвідчують дослідження за останні десять років, саме завдяки національним стравам у яких присутні продукти із високим вмістом клітковини, сприяє тому що Італія упевнено посідає чотирнадцять місць за числом довгожителів із першої двадцятки країн цілого Світу. Відпочинок для італійців є вкрай важливий, особливо це стосується літнього періоду, тому в цей період скрізь можна побачити оголошення у місцевих ЗМІ про пошук робітників, чи то у готелі та у літні ресторани, у місцеві бари і навіть на березі моря можна знайти вільну вакансію якщо вас зацікавить дана сфера діяльності. Якщо ж у вас манять зимові пейзажі італійських Альп, звісно ви можете спробувати потрапити на гірськолижні курорти, у любу пору року там віддають перевагу тим хто має окрім фізичних ще й та артистичні навички та уміє влаштовувати яскраві шоу для дорослих та забавляти дітвору.Відбір претендента тут є зазвичай є нормою, а сам процес інколи триває й сприймається як добра традиція, хіба що за збігом обставин виникає гостра необхідність заповнити вакансію з різних на те причин, тому налаштовуйтеся заздалегідь, роботодавець не прийматиме необдумане та спонтанне рішення на вашу користь, навіть якщо ви переконливі що це саме те що необхідно саме вам.

Звісно що такі умови приводять до значної конкуренції за робочі місця серед тих хто уже перебрався у цю країну та освоївся, але якщо у вас є відповідна підготовка й правильна комбінація навичок й відповідна кваліфікація з поєднанням досвіду, ви скоріш за все без проблем складете конкуренцію тим хто є менш активний та навіть проживає у цій країні значний час. Тож ніколи не розчаровуйтеся у собі та обставинах. 

Окрема й важлива тема щодо молоді, адже у багатьох випадків коли заходить тема про працевлаштування молодих людей віком до двадцяти восьми  років в Італії, завжди червоною лінією проходить відсутність достатнього досвіду й навичок, це впливає на навіть при наявності відповідної освіти в цій країн, а значна конкуренція узагалі спонукає багатьох розчаровуватися, як уникнути ряд помилок та заручитися в такому випадку поширеними рекомендаціями, усе це читайте у одному із наступних випусків.


PERMESSO di SOGGORNO : controllo practica -